torstai 20. helmikuuta 2014

Homework DONE

Ihanaa ensimmäisen jakson tehtävät pulkassa. Haasteita oli tehtävien kanssa ja tuskallisin tehtävä oli referoida artikkeli, en pitänyt siitä ollenkaan. Lykkäsin sitä koko ajan ja lopulta se oli pakko tehdä. Muuten pidin tehtävistä, vaikka olihan niitä aikas paljon. Opin paljon uutta näiden tehtävien myötä ja lempi tehtäväni oli kävijätietojen raportointi. Kuitenkin välillä huomasin, että aloin tarkertumaan liian pieniin asioihin enkä päässyt tehtävien kanssa eteenpäin.

Markkinointikampanjaa etsin kauan, enkä ensin oikein löytänyt sopivaa mistä olisin itse pitänyt. Halusin jotain erilaista enkä matkatarjous kampanjaa. Sitten se löytyi  televisiota katsellessa, haha... Pidin siitä, että tehdään hyvän asian puolesta kampanja ja samalla pääset itse liikkumaan. Hyötyä siis molemmille ;)

Kun aloin kommentoimaan ja katsomaan muiden blogipostauksia, niin  tuli oikein WOW factor. Niin hienoa vastauksia ja kuvia. Siis tosi siistiä :)


Nyt hetken saa hellittää ja odottaa seuraavaa koitosta. Maaliskuussa nähdään!



Image by symphony of love

Ostokäyttäytyminen internetissä


Luin tieteellisenä artikkelin Patrali Chatterjee & Yawei Wang kirjoittaman "Online comparison shopping behavior of travel consumers". Artikkeli julkaistiin vuonna 2012.  Löysin tämän artikkelin  Haaga-Helian kirjaston sähköisestä lehtiartikkeli tietokannasta Ebscosta. Otsikko jo herätti minussa kiinnostusta, jonka vuoksi valitsin tämän artikkelin.




Johdanto

Nykyään internetistä on tullut suosittu lähde tuotteiden ja palveluiden etsimiseen ja vertailuun. Vuonna 2009 internetkäyttäjistä 75% etsivät ja vertailivat tuotteita internetissä. Tämä artikkeli käsittelee internetin vertailuhaun toimintaa ennen tuotteiden/palveluiden ostoa, jossa on otettu huomioon kaksi näkökulmaa: kuinka paljon internetkäyttäjät käyttävät aikaa tiedon hakemiseen/etsimiseen ja kuinka paljon internet antaa tuote/palvelu vaihtoehtoja (palveluntarjoajia). Artikkeli pohjautuu matkailun palvelutarjontaa ja tarkemmin vielä lentoyhtiöiden lentolippuihin, auton vuokraukseen ja hotellipalveluihin.

Tutkimusaineistona on käytetty  Comscore- tutkimusta, joka tehtiin vuonna 2008. Artikkelin kirjoittajat ovat ottaneet yhden ajanjakson tutkimuksesta maalis-syyskuu, koska tarkoituksena on keskittyä vain matkailu kuluttajiin. Tämä ajankohta on matkailun sesongin kannalta paras.

Tämän tutkimuksen tarkoituksena on antaa matkailuyrittäjille uusi näkulmia sähköisen markkinoinnin kehittämiseen sekä kasvattamaan oman internetsivuston konversiota.  Tutkimuksessa pohditaan muun muassa demografisia vaikutteita käyttäjien ostoskäyttäytymiseen internetissä.

 

Hypoteesit, olettamukset

Artikkelissa oli yhteensä seitsemän hypoteesia, joita vertailtiin tutkimuksen tuloksiin.  Hypoteesit kohdistuvat kahteen näkökulmaan: vertailuhakuun käytetty aika ja palvelutarjoajien vaihtoehdot.
 

Hypoteesi 1: Matkailusivujen vaihtoehtojen määrällä(eli kuinka monella matkailusivulla kuluttaja kävi) on positiivinen vaikutus lentolippujen ostamiseen, auton vuokseen ja hotellivarauksiin. Kuitenkin myöhemmin tällä on negatiivinen vaikutus hotelleihin.

Hypoteesi 2: Matkailusivuilla käytetty aika (eli kuinka kauan kuluttajat viipyivät matkailusivuilla) on positiivinen vaikutus ostovalintaan lentolipuissa, auton vuokrauksessa ja hotelleissa. Kuitenki myöhemmin positiivinen vaikutus nousee hotellien kohdalla verrattuna lentolippuihin ja auton vuokraukseen. 

Hypoteesi 3 Hakukoneoptimoinnilla (eli hyvä näkyvyys hauassa) positiivinen vaikutus ostovalintaan.
 

Hypoteesi 4 Ostokset tehdään mielummin matkan aggregaattoreiden internetsivuilla (sivustoja, joissa on koottu eri matkanjärjestäjien matkat) kuin matkanjärjestäjien omia internetsivuja.
 

Hypoteesi 5 Iän merkitys internetin vertailuhaku prosessissa.
    • ab: Older baby boomers (synt. välillä 1946-1955) on korkeampi hajonta (matkailusivujen vaihtoehdoissa) ja pidempi ajankäyttö internethaussa kuin younger baby boomer (synt. välillä 1956-1964)
    • cd: Generation X (synt. välillä 1965-1979) tulee olemaan alhaisempi hajonta ( matkailusivujen vahtoehdoissa) ja käyttävät vähemmän aikaa internetistä hakemiseen kuin muut ikäluokat
Hypoteesi 6 & 7: Perheen koolla on positiivinen vaikutus vertailuhaku toiminnassa (ajankäytössä ja vaihtoehdoissa) & kotitalouden tulot vaikuttavat negatiivisesti vertailuhaussa.

Tutkimus

Tutkimus tehtiin vuonna 2008  ja vastauksia tuli 50 000 kotitaloudesta Amerikan valtioista.
Tässä artikkelissa käytettiin vain tutkimuksesta yhtä ajanjaksoa: maalis-syyskuu, koska matkailun kannalta sensonkiaika on kesällä.  Tutkimuksessa oli 9 lentoyhtiön sivustoa, 21 hotelli-sivustoa, 9 autonvuokraus sivustoa ja  12 matkan aggregaattori sivustoa esim. americanexpress-travel.com.
Tutkimuksen tavoite: saada  matkailuyrityksiä kehittämään heidän online markkinointia ja sivujensa konversiota, ottaen demografiset muuttujat huomioon.

Tulokset

Tutkimuksessa tehtiin 14 211 internet toimintoa 6 656 henkilöltä. Kokonaistoiminnoista 8 065 kohdistuivat lentoyhtiöiden lippuihin, 3 661 hotelleihin ja 2 485 auton vuokrauksiin.  Tapahtumtiedot kerättiin kolmesta kokonaisuudesta: maksetusta kokonaissummasta, internetsivusta( missä tilaus on tehty) ja tuotteen määrästä.

Tuloksissa matkailusivustojen kävijöiden keskiarvo oli 3,82 (asteikolla 1-13) ja ajankäytön keskiarvo matkailusivustolla oli 4,82 ( asteikolla 2,7-7,9). Internet kuluttajat käyttivät keskimäärin 113 minuuttia ja  selailivat 187 internetsivuja.

Tuloksissa mitatut demografiset tiedot: kävijöiden ikäjakauma oli tasainen, eniten käyttäjiä oli older baby boomers ikäluokka (synt. välillä 1946-1955) ja vähiten Generation X ikäluokka (synt. välillä 1965-1979). Kotitalouksien koon keskiarvo oli 3,61 (asteikolla 0-9) ja tulojen keskiarvo oli 1,97 (asteikolla 0-5). Tuloksissa OTA:n (online travel aggregators) kautta hakuja oli yhteensä 23,5%, jotka jakaantuivat kolmessa kategoriassa seuraavanlaisesti: lentoliput 10,2%, auton vuokraus 8,4% ja hotellit 4,9%. Palvelutarjojien kautta hakuja tuli 10,8%.

Tuloksia verrattiin myös kirjoittajien hypoteeseihin. Suurin osa hypoteeseista piti paikkansa tuloksien kanssa. Kuitenkin hypoteesi 2 ja hypoteesi 5, yksi osa-alue eri ikäjakaumista eivät pitäneet tuloksien kanssa paikkaansa. Hypoteesissa 2 Matkailusivuilla käytetty aika (eli kuinka kauan kuluttajat viipyivät matkailusivuilla) ei pitänyt paikkansa lentolippujen ja auton vuokrauksen suhteen. Hypoteesissa 5 a older baby boomers ikäluokka on korkeampi hajonta matkailusivujen vaihtoehtoja etsimässä, ei pitänyt paikkansa. Older baby boomers etsivät mielummin yhdestä sivusta kuin etsivät vaihtoehtoja.

Johtopäätökset

Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia kuluttajien ostokäyttäytymistä ennen tuotteiden ja palveluiden ostoa matkailutuotteissa. Tutkimuksessa käytettiin vuonna 2008 tehdyn tutkimuksen tietoja, jossa käsiteltiin kuluttajien internetsivujen selailua ja ostokäyttymistä. Tässä otettiin huomioon kaksi eri näkökulmaa: kuinka paljon internetkäyttäjät käyttävät aikaa tiedon hakemiseen/etsimiseen ja kuinka paljon internet antaa tuote/palvelu vaihtoehtoja (palveluntarjoajia).

Tutkimuksen tuloksissa verrattiin kolmea eri matkailukokonaisuutta: lentoliput, auton vuokraus ja hotellit ja käyttettiin yllämainittuja näkökulmia. Tuloksissa huomattiin, että hotellien kohdalla oli eroavaisuuksia verrattuna lentolippuihin ja auton vuokraukseen.  Hotellien kohdalla hinta ei ollut suurin vaikute ostopäätökseen, vaan siihen vaikutti enemmän hotellin maine ja asiakastyytyväisyys. Kuluttajat voivat maksaa enemmän, jotta ovat tyytyväisiä tuotteeseensa. Taas lentolipuissa ja auton vuokrauksessa ensimmäisenä oli hinta, jota vertailtiin vertailuhauan kanssa ja paljon käytettiin OTA:n (online travel aggregators) palveluita. Näin ollen käytettiin enemmän aikaa etsimiseen, mutta kuitenkin ostopäätös jäi tekemättä. Kun odotettiin parempaa tarjousta.

Tähän samaan pätee demografiset muuttujat ja tutkimuksesta huomattiin, että older baby boomers ikäluokka oli eniten tutkimuksessa, mutta kuitenkaan he eivät ole potenttiaalisimmat asiakkaat. He eivät käytä internettiä niin usein, jonka vuoksi heihin kohdistettu markkinointi ei ole paras mahdollinen. Matkailusivujen kannattaisi enemmän panostaa yhteistyöhön OTA:n kanssa, koska sitä käytettiin eniten matkatuotteiden etsimisessä.

Demograafisissa muuttujissa myös perheen koolla ja tuloilla oli merkitystä, miten kuluttajien ostokäyttäytyminen tapahtuu internetistä ja miten tietoa etsitään. Varsinkin hotellien osalta perhekoko vaikutti matkailusivujen vaihtoehtoihin ja samoin suurella perhekoolla oli positiivinen vaikutus vertailuhauassa käytettyyn aikaan.

Tutkimus antoi matkailuyrittäjille suuntaa-antavia tietoa, joiden puolesta voivat miettiä miten kasvattavat internetsivujen konversiota. Lisätutkimusta voisi tehdä miten kauan kuluttajat viipyvät tietyllä sivulla esim. tuoteinformaatio sivu, missä sivuilla käyvät ja kuinka suuri osa tekee heistä ostopäätöksen. Tutkimus on tehty vuonna 2008, joten siinä mielessä vanhaa tietoa ja varmasti internetin käyttäytyminen on ehtinyt jo muuttua kuuden vuoden aikana.


Lähde: Chatterjee P. & Wang Y. Online comparison shopping behavior of travel consumers. Journal of quality assurance in hospitality & tourism, 13 s. 1-23. 2012

keskiviikko 19. helmikuuta 2014

SOSTAC-markkinointisuunnitelma

Mitä SOSTAC tarkoittaa?

Sostac-mallin kehittänyt P.R. Smith 1990-luvun alussa, joka antaa käytännöllisen ja yleispätevän mallin markkinointisuunnitelman laatimiseen. Sostac- mallin avulla markkinointisuunnitelmassa päästään lähemmäksi käytäntöä. Sostac mallia voidaan käyttää esimerkiksi markkinointiviestinnänsuunnitelmissa, sosiaalisen median markkinoinnissa.  

Sostac koostuu kuudesta eri vaiheesta, joka kokonaisuudessa auttaa meitä ymmärtämään ja miettimään konkreettisia toimenpiteitä, miten yrityksen markkinointia kehitettäisiin. Tämän mallin lisäksi Smith painottaa 3M sanaa (men, money ja minutes), joilla tehostetaan markkinointia. Men: tarkoittaa henkilöstöä, Money: budjetit ja Minutes: aikataulut, deadlinet.

S= Situation, missä tilanteessa olemme nyt?
O= Objectives, missä haluaisimme olla?
S= Strategy, mitä saavutamme?
T= Tactics, miten toimimme käytännössä?
A= Action, toiminta?
C= Control, kuinka varmistamme, että olemme perillä?

 
Tässä lyhyt video markkinointisuunnitelman tekemisestä.
 
 


Lähde: Smith P. Stategic Marketing Communications. 1999, P.R. Smith youtube video


Markkinointi ennen ja jälkeen internetin


Sostac-malli on hyvä pohja markkinointisuunnitelman luomiseen ja jo ennen internetin sähköistä maailmaan sostac malli on varmasti ollut hyödyllinen keino päästä markkinoinnissa eteenpäin. Tämä pohja pätee myös internetin maailmassa.

Situation
Ensin pitää selvittää missä mennään, joka voidaan tehdä muun muassa swot-analyysin avulla. Tämän avulla saadaan pohjaa, miten markkinointia pitää kehittää ja mihin suuntaan. Ennen oli varmasti helpompi määritellä nykytilanne, koska markkinointikanavat ja tapahtumat eivät niin nopeasti kehittyneet. Internetin myötä yrityksien pitää olla kokoajan "ajanhermolla" ja nykytilanne muuttuu nopeasti.

Objectives, yrityksen visio ja missio
Smith puhui youtube videossa viisi s-sanaa: sell, serve, sizzle, speak ja save, jotka tulisi huomioida yrityksen markkinointitavoitteissa. Sell:sales and market share, serve: costumer service, sizzle: stickiness and wow factor, speak: dialogue and trialogue and save:quantified efficiency gains.
Pohtiessani näitä viittä sanaa, mietin niiden vaikutusta ennen ja jälkeen internet aikakauden. Ennen internettiä tehtiin, pystyttiin tekemään pidemmälle markkinointisuunnitelmaa, mutta internetin tultua tiedot, taidot ja asiakkaiden tarpeet ovat muuttuneet. Kuitenkin internet kautta pystyy paremmin suuntaamaan samanaikaisesti moneen eri asiakassegmenttiin. Tavoitteet kannattaa olla konkreettisia ja tietysti mihin  nykytila-analyysin avulla voidaan/ pystytään saavuttamaan.

 

Strategy
Se kummallinen sanahirviö, jota tällä hetkellä näkee jokapuolella.  Kun ollaan saavutettu yrityksen visio, missio ja tavoitteet, mihin päin halutaan kehittää ja suunnatta toimintamme. Kun yritys on ottanut jonkun tietyn linjan, mihin asioihin halutaan panostaa ja missä halutaan olla esim. viiden vuoden päästä. Tähän tarvitaan suunnittelua ja strategiaa, jossa pohditaan millä työkaluilla yritys pääsee tavoitteisiinsa, asiakassegementointi on tärkeää ja markkinoinnin kohdentaminen.

Mielestäni tämä on hyvin tärkeä osa yrityksen markkinointisuunnitelmassa, että osataan löytää oikea suunta missä ja miten markkinoidaan. Internetin myötä markkinointikeinoja on tullut enemmän ja esimerkiksi tuotteen kohdentaminen tiettyyn asiakassegmenttiin onnistuu verkon kautta helposti ja mahdollisuuksia on enemmän. Ennen internettiä markkinoinnissa kanavia  ja työkaluja oli vähemmän ja suurin osa niistä oli maksullisia.  Internetissä on paljon ilmaisia työkaluja, joita voi hyödyntää oman yrityksen markkinoinnissa.

Tactics and action
Markkinointi mix on tuttu jo ennen internettiä, jota on hyödynnetty markkinoinnin keinojen tehostamiseksi. Internet antaa enemmän mahdollisuuksia markkinoinnin tehostamisessa ja pystytään tarkemmin kohdentamaan markkinointi. Uusien ja ilmaisten työkalujen avulla yritykset pystyvät tarkemmin kohdistamaan markkinoinnin ja katsoa mitkä keinot toimii ja mitkä ei. Internet tietoja voi päivittää missä vain, milloin vain. Eikä ole sidoksissa paikkaan tai aikaan. Ennen internettiä työkalut olivat sidoksissa aikaan, paikkaan.  

Action -> tärkein vaihe, jotta saadaan asiakkaat kiinnostumaan tuotteista/palveluista. Kysymys kuuluukin, kuka tekee ja mitä. Internet antaa hyvät työkalut, mutta lopulta kaikki on kiinni henkilöstön motivaatiosta ja panostuksesta.  Ilman toimintaa , ei kauppaa.


Control
Ennen internettiä yrityksen markkinoinnin seuraaminen ja mittaaminen oli haasteellisempaa. Uskon, että ennen oli hankalampi saada tarkkoja tuloksia, mitä pitäisi markkinoinnissa kehittää. Internetin kautta tällä hetkellä pystytään keräämään paljon tietoa ja seuraamaan, miten kehittää markkinointia ja kohdistaa sitä oikeisiin markkinointikanaviin. Painotan tässä asiakaspalautteen tärkeyttä, jotta osataan katsoa asiakkaan näkökulmasta asiaa. Kuitenkin internetin myötä yrityksillä on tullut myös haasteita pysyä mukana kaikessa, koska sähköinen maailma elää omaa elämäänsä, jossa jo päivän sisällä tapahtuu muutoksia.

 

 

 

 

 



Kävele sydämen puolesta, kävellään yhdessä maailman ympäri!


Katsoin eilen televisiota ja mainoksena tuli " kävele sydämen puolesta", en voinut olla millään huomaamatta kampanjamainosta.  En halunnut valita perinteistä matkatarjoukset kampanjaa, joten ajattelin ottaa erilaisen kampanjan. Tämä kampanja jotenki iski minuun, koska tässä on tarkoituksena kerätä rahaa hyvän asian puolesta.

Kampanjan kuvaus

Kampanjassa yhteistyötä tekevät  klubi-klubben- yhdistys ja Becel. Becel lahjoittaa joka kävellystä kilometristä 10 senttiä Woman in Red:lle.  Woman in Red on Ruotsin, 1,6 miljoner klubben-yhdistyksen kampanja, jossa symbolina toimii punainen korkokenkä. Woman in Red  lahjoittaa rahat naisten sydänterveyden tutkimukseen. Kampamjan slogani on "kävellään maailman ympäri yhdessä".

Kampanja aloitettiin Suomessa  12.helmikuuta vuonna 2013 ja viime vuonna saatiin kerättyä yhteensä 238 037 kilometriä ja lahjoitusumma oli 23 832€.

Miten voi osallistua?

Kampanjaan voi osallistua miten vaan liikkumalla ja käyttäen esimerkiksi askelmittaria, muuta laskuria tai tuttua lenkkireittiä, jonka kilometrimäärän tietää. Nämä liikutut kilometrit laitetaan kampanjan Facebook sivun yhteiseen kilometrilaskuriin. Sinun ei tarvitse olla facebookin käyttäjä, vaan voit ilman rekisteröintiä myös laittaa omat kilometrisi kilometrilaskuriin. Facebook sivuilta pystyt seuraamaan kampanjan edistystä, kuvia tai kertomaan oman sydäntarinan. Kampanjan edistyksessä on kuva maapallosta, jossa näkee kuinka pitkälle on tällä hetkellä kävelty ja top-listat henkilöiden kilometrimääristä. Keskiviikkona 19.2. , kun katsoin oli kävelty Puolaan asti.

Kampanja on myös hyödyntänyt älypuhelimien maailmaa. IPhone ja android  puhelimeen pystyy lataamaan ilmaisen "kävele sydämen puolesta" sovelluksen, joka automaattisesti laskee kilometrit facebookin  kilometrilaskuriin.

Kampanjan tavoite ja kohderyhmä

Kampanjan tavoite on saada ihmiset tietämään enemmän sydän-ja verisuonitautien riskeistä ja saada ihmiset innostumaan liikkumisesta ja omasta terveydestä.  Nykypäivänä sydän-ja verisuonitaudit ovat Suomessa yleisin kuolinsyy.  Kampanjan tarkoitus on  kannustaa suomalaisia liikkumaan hyvän asian puolesta, josta on myös itselle hyötyä.

Kampanjan kohderyhmä on kaikenikäiset vauvasta vaariin, jotka ovat vähänkin kiinnostuneet liikkumaan. Kuitenkin tämä poissulkee henkilöt, joilla ei ole internetpalvelua, koska kampanja on facebook-sivuilla.

 

Kampanjan onnistuminen

Tällä hetkellä kampanjan Facebook sivuilla on yhteensä yli 16 000 tykkääjää ja 600 puhuu kampanjasta. Viime vuonna kampanja keräsi yli 20 000€ naisten sydäntautien hyväksi, joka on mielestä hyvä aloitussumma uudelle kampanjalle.

Kampanjassa itse pidin siitä, että on otettu liikkuminen osaksi kampanjaa, josta on hyötyä myös itselle ja muille. Tämä aina innostaa minua. Facebook sivuilla itse pidin eniten maapallo kuvasta, josta pystytään näkemään miten pitkälle ollaan päästy.  Se oli mielestäni mahtava idea.

Miten mitataan onnistunutta kampanjaa?

Kampanjassa suuressa vaikutuksessa on markkinointikanava Facebook,  jossa kampanja on kokonaisuudessaan. Näin ollen uskon, että kampanjassa hyödynnetään Facebook tietoja muun muassa tykkääjien määrää, kävijöiden määrää ja kuinka moni on laittanut omat liikutut kilometrit kampanjan Facebook sovellukseen.  Uskon myös, että kampanjan tekijät seuraavat minkä linkkien kautta ihmiset tulevat Facebook sivuille.

Kampanjan  kehittäminen

Kampanjassa itse vielä kehittäisin markkinointikanavia, jotta saataisiin näkyvyyttä lisää. Itse en ollut aikaisemmin kuullut koko kampanjasta ennen kuin näin mainoksen. Mainoskampanjassa kehotettiin ihmisiä menemään "kävele sydämeni puolesta" internetsivuille ja lähteä liikkumaan. Internetsivuilta huomasin, että kampanja on vain mukana facebook-sivuilla, joten sosiaalista mediaa voisi vielä laajentaa esimerkiksi twitteriin. Muuten pidin kampanjan ideasta, jonka vuoksi tämän valitsin.

Kampanja hyödyntää jo iPhonen ja android älypuhelimiin mobiilisovellusta, mutta sovelluksen voisi miettiä myös Windows (nokian lumia) älypuhelimiin.

Kampanjaa voisi vielä kehittää  hakukoneoptimoinnin kautta ja käyttää ilmaisia seuranta- ja mittausohjelmia esim. google analytics. Näin saataisiin pohjatietoa, mihin asioihin kannattaa jatkossa kiinnittää enemmän huomiota.

tiistai 18. helmikuuta 2014

Hakukoneoptimointi ja konversio


Miten kehittää Kisakallion hakukoneoptimointia?

Aloin hakemaan hakukone Googlen avulla, miten Kisakallion urheiluopisto on näkyvillä hakukoneoptimoinnissa.  Ennen kuin päästään suoraan asiaan ja kehittämisehdotuksiin, niin perehdytään ensin lyhyesti Kisakallion urheiluopiston palvelutarjontaan.

Mikä Kisakallio?

Kisakallion urheiluopisto on koulutus-, valmennus- ja vapaa-ajankeskus, joka sijaitsee Lohjalla.
Kisakallion urheiluopisto tarjoaa muun muassa liikunnanalan koulutusta, urheilu- ja valmennuspalveluita, lapsille/aikuisille/perheille erilaisia leirejä ja kokouspalveluita. Lyhyesti voisi sanoa, että kattavasti jokaiselle jotakin. Jos haluatte tietää lisää Kisakallion toiminnasta ja palvelutarjonnasta klikkaa seuraavaa linkkiä Kisakallion urheiluopisto.

Hakukoneoptimointi


Ensimmäisenä "googlasin" yrityksen nimellä " Kisakallion urheiluopisto" ja tässä alla järjestys ensimmäisen sivun linkeistä:


Kuva by Erika
1) Kisakallion omat internetsivut ja google place
2) Kisakallion facebook-sivut
3) Kisakallion urheiluopisto, wikipedia
4) Kisakallion urheiluopisto, Trivago
5) Kisakallion urheiluopisto, fonecta
6)Kunnon blogi, Kisakallion urheiluopisto, ellit.fi
7) Kisakallion urheiluopisto, Suomen voimisteluliitto





Tämän pohjalta aloin tekemään kohdistetumpaa hakua yrityksen palvelutarjonnan pohjalta.
Alla on seuraavaksi hakusanat, joita käytin hakukoneoptimoinnissa.



Hakusanat

1) Urheiluopistot: Kisakallion yksi artikkeli "urheiluopistot terveysliikuntahyökkäykseen" on hakukoneoptimoinnissa toisena. Kuitenkin Kisakallion etusivu ei tule ollenkaan ensimmäisessä hakusivussa näkyviin.

2) Urheiluleirit: ei yhtään tulosta ensimmäisellä sivulla

3) Tarkennettu hakua valmennusleirit: hakutulos viides ensimmäisellä sivulla

4) Liikunta ja kokous, ei yhtään linkkiä Kisakallion palveluihin. Varalan urheiluopisto tuli hyvin näkyviin tällä hakusanalla.

5) Liikunta ja kokous Lohja, ensimmäisen hakukonesivun kaksi viimeistä linkkiä johtivat Kisakallion internetsivuille.

6) Kokousta ja sporttia, hakukoneen kuusi ensimmäistä linkkiä johtaa Kisakallion sivuille.

7) Leirikoulut, hakukoneen ensimmäisen sivun kuudes tulos linkki Kisakallion sivuille.

8) Liikuntatilat Lohja, hakukoneen ensimmäisen sivun kuudes tulos linkki Kisakallion sivuille.

Näiden kahdeksan ylläolevan hakusanojen pohjalta huomasin, että Kisakallio ei ollut yhdessäkään hakutuloksessa ensimmäisenä ja joidenkin hakusanojen tuloksissa ei näkynyt ollenkaan Kisakalliota. Paras näkyvyys oli, kun haki Kisakallion internetsivujen otsikoilla esim. lasten kurssit, kokousta ja sporttia. Seuraavassa kappaleessa olen tehnyt omat johtopäätökset hakukoneoptimoinnin kehittämiskohteista.

Kehittäminen

Hakukone vastauksien perusteella nostin seuraavat asiat, joiden avulla hakukoneoptimointia saataisiin parannettua.


1) Avainsanojen kehittäminen 
  • Kisakallion omille internetsivuille pitäisi enemmän linkittää teksteihin helppoja avainsanoja esimerkiksi kokoustilat, Lohja, liikunta, kokouspaketti jne..

2) hakusanojen tiheys ja linkkien otsikointi (title tag)
  • Helpot hakusanat, joita toistetaan internetsivujen teksteissä
    • esim. Tule liikkumaan Kisakallioon, Kisakallio tarjoaa monipuoliset liikuntatilat eri urheiluseuroille. Ota seurasi mukaan ja tule urheiluleirille Kisakallioon.
    • esim. Kisakallio sijaitsee Lohjalla, joka tarjoaa kokoustilat Lohjanjärven rannalla. Kokoustilat pystytään muuntamaan myös erilaisiksi juhlatiloiksi.
    • Kisakallio tarjoaa monenlaisia kokouspaketteja muun muassa päiväkokouksia, kunnon kokouksia Lohjalla
  • Title tag: artikkelia kuvaava otsikko

3) Sivujen kuvatekstit
  • Kuva niitä kuvaavilla teksteillä esim. kokoustilat Lohja, juhlapaikka, liikuntatilat 

4) Ilmaisten linkityspalveluiden hyödyntäminen 

5) Seuranta ja mittaaminen
  • Käyttäkää esimerkiksi google analytics ohjelmaa hyödyksi tarkistellessa, millä hakusanoilla ja minkä linkkien kautta käivjä tulee sivuillesi.  Näin saat pohjatietoa, missä yrityksen kannattaa panostaa.

6) Kilpailijoiden hakukoneoptimointi 
  • Kannattaa myös katsoa ja vertailla kilpailijoiden hakukone linkitystä esimerkiksi google hakukoneella. Sieltä voi nousta itselle uusia ideoita hakukoneoptimoinnin parantamiseksi. 

 


Konversion kasvattaminen

Hakukoneoptimoinnin lisäksi otin vielä pari asiaa Kisakallion internetsivuilta, miten sivujen konversiota voisi nostaa.

Kisakallion sivuilla on paljon tekstiä ja etusivu kaipaisi enemmän WoW factoria, millä saataisiin asiakas huokuteltua ja pysymään sivuilla kauemmin.Kuitenkaan itse en tiedä, mitkä ovat tarkat luvut sivujen keston määrässä tai sivulta poistumisprosentti. Nämä ovat vain minun omia päätelmiä, joita kannattaisi kehittää.
Tässä muutamia kehittämisideoita, sivuston konversiota parantamaan.

1) Tehdä aloitussivu asiakkaalle huokuttelevaksi, käyttää landing page taktiikkaa, esimerkiksi kampanjoista.

2) Mobiilisovellus kaipaa päivitystä. Mobiilisovelluksessa pystyt jättämään tarjouksen, mutta jos haluat katsoa Kisakallion kotisivuja, ne eivät aukea hyvin.

3) Yhteistiedot näkyvämmälle paikalle, ei sivujen alareunaan. Jos myyjä haluaa, että enemmin sähköpostilla otetaan yhteyttä, laitetaan se suuremmalla tekstillä tai jos puhelimella niin toistepäin.

4) Kielisivuille enemmän kuvia (kokous ja sporttia). Huomasin, esimerkiksi ruotsinkielisillä sivuilla ei ole kuin yksi kuva etusivulla.

5) Jos haluat, että kävijä kiinnostuu ja haluaa olla yhteydessä tai tehdä tarjouspyynnön. Laita ne kaikki näkyvälle paikalle ja isommalla. Tarjouspyyntö Tässä voisi ottaa mallia amerikkalaisten taidoista.

sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Kävijätiedot, raportti

Analytics raportti

Lähde: erikoistusmisopinnot2014

Raportissa on yhden kuukauden kävijätiedot ja olen nostanut siitä kolme asiaa esille, joita pitäisi kehittää: Hakukoneoptimointi/linkitys, poistumisprosentin laskeminen ja käynnin keston nostaminen.

1. Hakukoneoptimointi, linkitys

Suurin osa uusista kävijöistä tuli orgaanisen haun avulla sivulle, joten hakukoneoptimointia voisi tehostaa hakusanoilla ja analysoida vielä tarkemmin, millä hakusanoilla kävijät löysivät sivustolle. Raportista ei selviä, mitä hakusanoja on käyttetty.

Kehittämisehdotus
1. Hakusanojen linkitys sivujen lauseisiin/artikkeileihin ja kuvateksteihin/kuviin
2. Otsikoiden (title tag) tehostaminen-> huokuttelevat otsikot

2. Sivun poistumisprosentin pienentäminen

Faktat: poistumisprosentit
Organic search , 78,04%
Direct,  78,11%
Referral, 69,87%
Social, 60,27%
Other, 78,26%
Email, 50%


Kehittämisehdotus 1
Orgaanisen haun avulla suurin osa kävijöistä löysi sivustolla, mutta kuitenkin poistumisprosentti oli suuri. Näin ollen pitäisi miettiä, miten saataisiin poistumisprosenttia laskettua. Ensimmäisenä kehittämisehdotuksena tuli mieleen, että etusivulle (johon orgaanisen hauan tulos ohjaa kävijän) laitetaan linkki (display markkinointi), "osta heti! Vain muutama jäljellä, saat 10% alennuksen". Tärkeässä roolissa tässä on visuaalisesti huokutteleva sivu ja linkkien avulla saataisiin kävijä kiinnostumaan muustakin kuin etusivusta.









Lyhyesti pääpointit:
1. Visuaalisesti huokutteleva etusivu
2. Linkitys


Toisena kehittämisehdotuksena voisi miettiä "landing page" markkinointitapaa. Esimerkiksi, kun kävijää klikkaa orgaanisessa hauassa linkkiä, siirtyy se suoraan "landing page"-sivulle, joka on esimerkiksi arvonta tai kilpailu, johon pitää yhteystiedot jättää.  Näin saataisiin poistumisprosenttia laskettua.


Kehittämisehdotus 2
Faktatietojen perusteella poistumisprosentti oli pienin email-kanavassa, joten voisi miettiä vaikka kohdemarkkinointia sähköpostitse esim. uutiskirje, jossa linkki ja henkilökohtainen tarjous palveluista. Kuitenkin tämän raportin mukaan vain 6 henkilöä oli käyttänyt email- kanavaa, joka on  prosentuaalisesti pieni kohderyhmä. Kuitenkin kannattaa hyödyntää.


3. Käynnin keskimääräisen keston nostaminen

Kävijäraportissa sivujen sivun keskimääräinen käynnin kesto oli  1 min 22 sekuntia, aika alhainen. Oikeastaan voisi sanoa, että tämä kulkee melkein käsi kädessä sivun poistumisprosentin kanssa. Jos saadaan sivun poistumisprosenttia laskettua, saadaan samalla kasvatettu käynnin keskimääräistä kestoa.

Kehittämisehdotus
Apuna käytettäisiin display- ja ländärimarkkinointi, joita käytettiin myös poistumisprosentin laskemiseksi. Tämän lisäksi sivujen tarjontaan voisi laittaa enemmän alasivuja ja linkkejä sivun muihin palveluihin. Tämän kehittämisehdotuksen tarkoitus on saada kävijä kiinnostumaan muustakin kuin etusivusta ja kasvattaa käynnin kestoa.







Liidien arvoituksellinen maailma!

Mitä?

Lead eli suomeksi liidi on henkilö, joka on kiinnostunut yrityksesi tuotteesta tai palvelusta. Hän on esimerkiksi käynyt yrityksen internetsivuilla ja täyttänyt yhteystietolomakkeen tai jättänyt messuilla yhteystietonsa ( esim. tarjouskuponki). Näin hän on jollain tavalla  näyttänyt kiinnostuksensa yritystä kohtaan.

Miksi?

Liidien hankkimisessa on tarkoitus saada asiakas kiinnostumaan yrityksen tuotteista ja keksiä keinoja, joilla asiakas saadaan ostamaan. Ensin huokutellaan asiakkaita ja toivotaan, että asiakas innostuu ostamaan yrityksen tuotteen. Liidien hankkimisen tarkoitus ei ole "tupata" tuotteita potentiaalisille asiakkaille, vaan tarkoituksena on enemmän luoda "suhde" yrityksen ja potentiaalisten asiakkaiden kanssa.

Miten?

Tehokas liidien hankita vaatii yhteystietojen keräämistä. Asiakkaiden tietoja voidaan kerätä monella eri tavalla,  esimerkiksi tapa voi olla työhakemus, tarjouskuponki tai yhteystietolomake yrityksen internetsivuilla. Näiden lisäksi on myös monia muita hyviä tapoja kerätä asiakkaiden yhteystietoja.

Liidien hankinnassa tärkeässä roolissa on itse asiakas, joka itse näyttää kiinnostuksensa yritystä kohtaan esimerkiksi täyttämällä tarjouskuponkiin yhteystietonsa. Näin ollen asiakas itse toivoo, että häneen otetaan yhteyttä.


Lähde: A Beginner's Guide to Inbound Lead Generation by Anum Hussain































lauantai 15. helmikuuta 2014

Affiliate-markkinointi

 

Miksi valitsin?

Valitsin  Affiliate-markkinoinnin, koska tämä oli itselle vieras markkinointikanava ja halusin perehtyä asiaan enemmän. Poimin ensin tietoa hakukoneoptimoinnin kautta, jonka avulla löysin erilaisia linkkejä Affiliate-markkinoinnista. Tässä ensin lyhyesti poimittu, mitä Affiliate-markkinoinnilla tarkoitetaan.

Affliate-markkinointi eli kumppanuusmarkkinointi

Kumppanuusmarkkinointi koostuu kolmesta kokonaisuudesta: yritys (eli myyjä), kumppani ( esim. blogin kirjoittaja tai hintavertailusivusto esim. vertaa.fi) ja asiakas. Tästä kolminaisuudesta muodostuu kumppanuusmarkkinoinnin periaate. Avataan vielä lyhyesti, mitä tämä käytännössä tarkoittaa.  Asiakas etsii tietoa internetistä ja löytää mielenkiintoisen blogisivuston, jossa on juuri sitä tietoa mitä hän etsi. Blogissa kirjoittaja on laittanut tekstin lisäksi kuvia ja linkkejä. Asiakas klikkaa yhtä linkkiä, joka johtaa yrityksen eli myyjän internetsivuille.  Näistä jokaisesta klikkauksesta yritys (myyjä) kompensoi blogin kirjoittajaa ja maksaa hänelle joko joka kävijästä (CPC) tai jokaisesta asiakkaan tekemästä toiminnosta (CPA). Näin ollen blogin kirjoittaja ja yritys tekevät yhdessä kumppanuusmarkkinointia. Kumppanuusmarkkinointi on hyvin tehokasta mainontaa, josta hyötyvät kaikki osapuolet.
    

Lähteet: Markku Ossi- Affiliate-markkinointi & hakukoneoptimointi, CJ Affiliate by Conversant


Kerrataan vielä 6-vuotiaalle esimerkkiä käyttäen, mitä kumppanuusmarkkinointi tarkoittaa tarinan muodossa.

Olipa kerran...


Tarinan päähenkilöt:
6-vuotias Mikko poika: asiakas
herra Tossavainen: lelukaupan myyjä
Niko:Mikon ystävä (kumppani)

Mikko haluaa uuden leikkiauton, punaisen paloauton. Kuitenkaan hän ei tiedä mistä sellaisen löytäisi. Mikon kaveri Niko tietää paljon leikkiautoista, joten Mikko ottaa Nikoon yhteyttä. Niko suosittelee Mikolle herra Tossavaisen lelukauppaa ja sanoo, että siellä on hyvä valikoima erilaisia autoja.  Mikko menee käymään lelukaupassa ja löytää itsellensä hienon paloauton. Suositeltuaan herra Tossavaisen lelukauppaa, Niko saa palkkioksi jäätelön lelukaupan myyjältä.  Kaikki ovat tyytyväisiä. Mikko sai itselleen uuden paloauton,  Niko sai jäätelön ja herra Tossavainen sai uuden asiakkaan ja rahaa. Tässä lyhyesti, mitä kumppanuusmarkkinointi tarkoittaa.





 


 








keskiviikko 12. helmikuuta 2014

"How I made over $100 00 online doing what I love" by Henri Junttila



Alustus

Aluksi olin aika skeptinen kirjan suhteen ja ajattelin, mitä hyötyä tästä on minulle. Annoin kuitenkin kirjalle mahdollisuuden. Ostin kirjan amazon.com sivustolta ja latasin kirjan Kindle ohjelmalla. Tämä oli itseasiassa aika helppoa.

Aloitin kirjan lukemisen sisällysluettoa selailemalla ja katsoin pääotsikot ennen kuin aloitin lukemisen, vieläkin olin skeptinen asiasta. Kuitenkin kaikki epäilykseni kirjan suhteen osoittautui vääriksi ja olin positiivisesti yllättynyt kirjasta. Luin kirjan päivässä, kun en malttanut lopettaa lukemista.

Minun mielestä kirja oli mukaansatempaava ja helppolukuinen. Kirjoittaja osasi hyvin "maanläheisesti" kirjoittaa asioista ja tuoda häikäilemättä omat onnistumisensa ja epäonnistumisensa julki. Tällaisesta juuri itse pidän. Vaikka alussa olin aika skeptinen ja kyyninen kirjan suhteen, eikä oma motivaatio ollut paras mahdollinen, niin kirjoittaja sai mielenkiintoni nousemaan. 



Pokerinpelaajasta sähköisen liiketoiminnan "guruksi"

By DonkeyHotey
Kirja kertoo Henri Junttilan elämänkerrasta, miten pokerinpelaajasta kehkeytyy vuosien saatossa verkossa tienaava elämänhallintavalmentaja.  Alustuksena kirjoittaja kertoo, ettei ole aikaisemmin tíenannut rahaa verkossa kuin pokeria pelaamalla ja palkkasi kalliin mentorin häntä opettamaan.

Kuitenkaan mentorista ei ollut hänelle hyötyä. Kirjassa Junttila avaa oman tarinansa ja kivikkoisen polkunsa verkkomaailmaan. Loppujen lopuksi kaikki oli kuitenkin kiinni omasta kunnianhimosta, tahdosta oppia ja tehdä jotain uutta, josta voi vielä tienata rahaa.


Step by step, askelin kohti unelmaa

Verkossa elantonsa tienaaminen ei syntynyt ihan itsestään ja pienin askelin mentiin eteenpäin.
Ensimmäinen "a-ha hetki" oli luoda niche-sivusto. Niche-sivuston luomisessa Henrillä oli apuna ulkopuolinen mentori, joka tienasi oman elantonsa internetsivuston ja artikkelien avulla. Tästä se sitten kaikki alkoi.Tämän jälkeen syntyi paljon uusia " a-ha hetkiä" ja  " step by step" Henri saavutti unelmaansa. Kivikkoisen polun varrella tehtiin muun muassa artikkeli mainontaa ja linkitystä omalle nettisivustolla, kirjoitettiin blogia  Wake Up Cloud  ja aina vain Henri keksi uusia ideoita.

Oli kiva lukea, miten omat unelmat pystyy täyttämään eikä tarvitse etukäteen olla kokemusta asiasta. Tämän juuri Henri kirjassaan toi hyvin esille! Oma rohkeus ja tahdonvoima veivät Henriä lähemmäksi kohti omaa unelmaansa, josta hän ei etukäteen osannut edes haaveilla. Tällä hetkellä hän tekee juuri sitä työtä, mitä itse rakastaa. Ei voi kuin nostaa hattua Henrin kunnianhimolle ja rohkeudelle!

Key lessons

Jokaisen luvun jälkeen kirjoittaja oli kerännyt "key lessons" osion loppuun, johon hän oli kirjoittanut luvun tärkeimmät pääkohdat. Niiden avulla pääsi itse hyvin sisälle, mitä kirjoittaja halusi tuoda esille luvusta. " Key lessons "osioissa monesti Henri toi esille, kuinka tärkeää on yhteistyöverkostot ja mentori, joiden kautta sai itse tietoa ja osaamista lisää.

Kirjan  pääpointit

Kirjoittajalla itsellä oli paljon kunnianhimoa ja tahtoa saavuttaa online työskentelylle elantonsa. Hän aloitti tyhjästä, mutta loppujen lopuksi saavutti paljon. Olihan se varmasti aikaa vievää ja turhautumisia matkan varrella tuli. Kuitenkin lopulta kaikki asiat loksahtivat paikoilleen.

Kirjassa Henri puhui paljon mentoreista ja niiden vaikutuksesta omaan osaamiseensa. Tämä voi olla yksi syy, miksi hänestä tuli itsestä elämänhallintavalmentaja ja " oppi-isä" muille samoiden asioiden kanssa painiville. Itselle tämä avasi uusia näkökulmia ja vinkkejä, joita voi itse tulevaisuudessa hyödyntää.
 

Omat mietteet kirjasta

Niin kuin aikaisemmin jo mainitsin omista ennakkoluuloista kirjaa kohtaan ja sain itselleni todeta, että olin väärässä kirjan suhteen. Sitä ei ole aina helppo myöntää. Kirjassa oli hyvä punainen lanka, jossa kirjoittaja osasi johdonmukaisesti kertoa oman tarinansa sekä onnistumiset että epäonnistumiset. Kirjaa eteenpäin lukiessa huomasi, miten suuri halu ja usko itseensä vei häntä eteenpäin. Tämä toi myös itselle lisää mahdollisuuksia ja innostusta tarkastella omia tavoitteita ja päämääriä. 

Hyvä pointti kirjassa oli, että kirjoittaja oli laittanut linkkejä suoraan kirjaan. Linkit antoivat itselle lisää sisältöä ja tietoa asioista. Yksi asia jäi itselle vielä auki, mistä hän aina löysi mentoreita häntä itseään opastamaan uusissa haasteissa. Se jääköön nyt sitten arvoitukseksi.

Suosittelen tätä kirjaa ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita sähköisestä markkinoinnista ja haluavat kehittää omaa osaamistaan kohti unelmiaan.