Asiakaspalvelu on yksi palvelutuottajien tärkeimpiä kilpailukeinoja, jolla pystytään myös verkossa parantamaan yrityksen kilpailuvalttia. Tässä blogikirjoituksessa käsitellään sähköisen asiakaspalvelun muotoja ja rooleja sekä merkitystä ostoprosessissa ja matkan eri vaiheissa.
Sähköisen asiakaspalvelun muodot ja roolit
email vaihteennumero messenger/ skype ask from friend
tripAdvisor facebook FAQ
youtube kyselylomakkeet videoitu asiakaspalvelutiedoite QR-koodit
Sähköinen asiakaspalvelu on tärkeä osa verkkosivujen palveluita. Käytän esimerkkinä omaa kokemustani. Olin varaamassa viime vuonna matkaa verkosta, selailin ensin hakukoneen kautta vaihtoehtoja. Päädyin yhdelle matkanjärjestäjän sivuilla, josta varasin sekä lennon että hotellin. Hotellin ja lentojen varaaminen onnistui helposti, tämän jälkeen laitettiin omat tiedot ja seuraavaksi maksaminen luottokortilla. Kortintiedot laitettiin ja kone alkoi lataamaan, lataa ja lataa eikä mitään tapahdu. Tätä kokeiltiin pariin otteeseen ja etsin sivuilta asiakaspalvelua. Löysin numeron, mutta kappas ei ollut enää auki. Laitoin sähköpostia, ei vastausta jne... Huomattiin vielä, että kyseiselle matkalle on vain enää muutama paikka jäljellä. Seuraavana päivänä soitin heille ja kysyin miksei tämä onnistu. Lopulta löydettiin syy, olin kirjoittanut sukunimen ä:llä enkä a:lla. Aikamoinen ruljanssi yhden kirjaimen takia ja huomasin, miten tärkeää olisi heti saada joku kiinni tai olisi FAQ-kysymyksissä tietoa tällaisesta tai voisi olla esim. chat-palvelu. Olin aika pettynyt palveluun, mutta halvan hinnan vuoksi otin paketin. Tällaisissa asioissa kaipaa asiakaspalvelua, joka olisi tavoitettavissa myös illalla. Itse selailen verkosta matkoja iltaisinja on se todella turhauttavaa jos palvelua ei saa varsinkin ongelmatilanteissa.
Viime lähipäivinä kävimme läpi paljon erilaisia sähköisen asiakaspalvelun muotoja, joihin itse ei ole aikaisemmin osannut kiinnittää huomiota. Yleisimmät ovat olleet sähköposti ja vaihdenumero. Kuitenkin onnesta olemme kehittyneet sähköisessä asiakaspalvelussa ja huomattu, että on paljon uusia mahdollisuuksia palvella asiakasta verkossa. Hyvänä esimerkkinä sähköisestä asiakaspalvelusta on
mulletoi.com- sivusta. He ovat hyvin hyödyntäneet erilaisia asiakaspalvelumuotoja esim. chat-palvelut, sosiaalinen media, FAQ-kysymykset, kyselylomake sekä perinteiset sähköposti ja puhelinnumero. Itse haluaisin, että hyödynneittäisiin vielä enemmän elämyksellisyyttä ja käytettäisiin oikeita ihmisiä esim. verkkosivuilla olisi mahdollisuus saada palvelua skypen tai messegerin välityksellä. Tähän en ole itse vielä törmännyt. Myös tehdä youtube-video FAQ-kysymyksistä tai asiakaspalvelutiedoite. Sähköinen asiakaspalvelu ei tarkoita, että ollaan keskenään anonyymejä, jonka vuoksi videot toisivat asiakaspalveluun läheisyyttä eikä tule helposti väärinymmärryksiä.
Sähköiseen asiakaspalveluun on hyvä osaksi asiakkaat ja heidän kommentit ja suositukset tuotteista. Sosiaalinen media on hyvä esimerkki tästä, kuitenkin tulisi yrityksen kommentoida myös heidän kommenttejaan. Se on huonoa asiakaspalvelua, jos näihin kommentteihin ei mitään vastata.
Verkon suosion kasvaessa, täytyy myös yrityksien panostaa asiakaspalveluun ja yksi tärkeä osa on myös kielitaitoisuus. Koska verkko ei ole sidoksissa vain Suomeen ja yritykset haluavat ulkomailta asiakkaita, täytty myös asiakaspalveluun panostaa.
Merkitys asiakkaan eri matkavaiheissa
|
Ennen matkaa |
Sähköinen asiakaspalvelu tulisi palvelutuottajan muistaa asiakkaan eri matkan vaiheissa. Ennen matkaa asiakas suunnittelee ja etsii lomakohteen vinkkejä. Tähän kohtaan palvelutuottajan kannattaisi laittaa asiakkaalle ns. yleinen matkaopas esim. sähköpostiin, johon olisi sisällytetty muun muassa kohteen nähtävyydet, shoppailu mahdollisuudet jne. Kuitenkin jokaisella asiakkaalla on omat motiivinsa, mitä haluaa tehdä lomalla. Näin ollen tämä pitäisi miettiä vähän enemmän henkilökohtaisemmaksi. Siipä pohdin seuraavanlaista ideaa. Matkaa varatessa verkosta palveluntuottajat voisivat varausjärjestelmän yhteyteen miettiä ns. kyselylomaketta
"mistä haluat lisätietoa?"
, joka koostuisi esimerkiksi seuraavista asioista: shoppailu,
nähtävyydet, rannat, ravintolat, kartta, julkiset kulkuyhteydet ja
urheilu. Kun asiakas on tästä tietyt asiat poiminut itselleen, niin
näistä tulisi hänelle ennen matkaa matkaopas. Sähköposti viestiin voisi vielä lisätä linkkejä, kohteen palvelutuottajien sivuille.
 |
matkan aikana |
Palvelutuottajat voisivat etukäteen koota tällaiset paketit, jotka tuovat lisäarvoa ja palvelua asiakkaalle tuotteesta. Itse ainakin haluaisin tietää shoppailu mahdollisuuksista, rannoista, yleisistä kulkuyhteyksistä eikä minun tarvitsisi käyttää siihen aikaani.Minusta ennen matkaa on tärkeä muistaa asiakas ja pitää hänet ajantasalla.
Matkan aikana itse en ole ainakaan saanut yhtään sähköpostia palvelutuottajalta, joka esimerkiksi tarjoaisi matkalleni jotain lisäpalveluita. Matkan aikana palvelutuottajat eivät ole oikein aktiivisia. Välillä tuntuu, että kun kauppa on tehty niin se siitä. Kuitenkin pitäisi miettiä, että palvelun parantamiseksi asiakasta tulisi huomioida myös matkan aikana. Matkan aikana monet käyttävät ahkerasti sosiaalista mediaa, johon palvelutuottaja voisi miettiä arvontaa esim. paras lomakuva palkitaan.
 |
matkan jälkeen |
Matkan jälkeen monesti olen saanut sähköpostiin kyselylomakkeen alkaen lauseella
"hei, toivottavasti matkanne meni hyvin, voisitteko ystävällisesti täyttää asiakastyytyväisyyslomakkeemme", itse olen todella laiska täyttämään näitä ja olen aika kyllästynyt niihin. Tämän asiakastyytyväisyyskyselylomakkeen voisi laittaa jo ennen matkaa asiakkaalle, niin hän voisi sitä matkan aikana täytellä. Matkan jälkeen asiakas on innossaan ja haluaisi ostaa jo uuden matkan. Tähän palvelutuottajien kannattaisi tarttua kiinni, laittaa asiakkaalle tarjous uudesta samankaltaisesta kohteesta. Myös lisämyyntinä voisi miettiä, että palvelutuottajilla olisi yhteistyötä valokuvayrityksien kanssa, koska kuvia aina matkalta tulee otettua.
Niin kuin olen jokaisessa vaiheessa puhunut lisämyynnistä ja lisäpalveluista, ovat ne tärkeä osa kokonaisuutta. Niiden kautta saataisiin myös nostettua keskioston hintaa. Pohtiessani näitä kolmea vaihetta ja miten suuri merkitys sähköisellä asiakaspalvelulla on eri vaiheissa. Mielestäni jokaisessa vaiheessa asiakaspalvelu on tärkeää enkö osaa sanoa, missä sitä eniten pitäisi korostaa. Matkan jälkeen tietysti asiakas pitäisi saada uudestaan ostamaan palvelukokonaisuutta, mutta jos ennen matkaa tai matkan aikana asiakaspalvelua ei ole toiminut moitteettomasti, niin on aika vaikea saada asiakas matkan jälkeen innostumaan uudesta matkasta. Näin ollen pidän jokaista vaihetta asiakaspalvelun kannalta tärkeältä.
ostoprosesseissa asiakaspalvelun merkitys
Äsken mietittiin sähköisen asiakaspalvelun merkitystä matkan eri vaihessa, nyt mietitään asiaa tarkemmin kun ei olla tehty vielä valintaa matkasta. Ostoprosessin aikana asiakaspalvelu on kaiken a & o, koska jos homma ei toimi niinkuin pitäisi esim. matkaa varatessa, asiakas vaihtaa toiselle palveluntarjoajalle. Verkossa se käy vain yhtä nappia painamalla. Se on aika raakaa peliä verkossa. Tässä pitää palvelutarjoajien miettiä tarkasti omat sähköisen asiakaspalvelun muodot.
Ostoprosessi lähtee jo kun asiakas on suunnittelemassa matkaa ja lähtee etsimään tietoa verkosta hakukoneen avulla. Näin ollen palvelutuottajien tulisi olla hyvin hakukoneoptimoituja. Seuraavassa vaiheessa varaaminen ja maksaminen pitää selkeitä ja apu pitää olla lähellä esim. chat-palvelu tai skype. Sähköposti ei ole paras mahdollinen, koska vastausta ei saa heti. Varsinkin ongelmatilanteissa sähköinen asiakaspalvelun pystyy testaamaan, miten hyvin se toimii. Jos ei toimi, niin asiakas turhautuu ja jättää leikin kesken. Ei siitä turhaan puhuta, miten tärkeää asiakaspalvelu on. Vaikka palvelut muuttuvat sähköisiksi, se ei poista palvelun ydinosaamista. Tässä on vielä kehitettävää.
Yhteenveto
Tässä blogitekstissä perehdyttiin ja pohdittiin sähköisen asiakaspalvelun merkitystä. ensin käsiteltiin sähköisen asiakaspalvelun erilaisia rooleja ja muotoja ja miten niitä voisi hyödyntää enemmän nykypäivään. Minusta verkkosivut kaipaavat enemmän elämyksellisyyttä ja asiakaspalvelu olisi helposti saatavilla internetissä. Sähköisiä asiakaspalvelumuotoja on tullut enemmän eikä enää vain tyydytä sähköpostiosoitteeseen ja puhelivaihteeseen. Kehitystä on siis tapahtunut, hienoa.
Tämän lisäksi pohdittiin miten matkan eri vaiheissa asiakaspalvelu on tärkeää ja miksi. Omasta mielestäni asiakaspalvelu pitäisi kestää kaikki vaiheet, tässä on vielä parantamisen varaa. Myös ostoprosessin aikana on todella tärkeää, että saa apua jos tarvitsee.
Näin ollen pääsen viimeiseen lauseeseeni: "
Asiakaspalvelun tärkeyttä ei tulisi unohtaa, jonka vuoksi varsinkin youtube-videot, skype-puhelut olisi hyviä sähköisiä asiakaspalvelu muotoja."