tiistai 6. toukokuuta 2014

Verkkokaupan ihmeellinen maailma

Aloittaessani pohdinnan verkkokaupan merkityksestä pk-yrityksille ja Suomen elinkeinoelämälle, mietin viime lähijakson tunteja. Ensimmäisenä mieleeni nousi e-strategia ja verkkokauppasuunnitelma, aina pitäisi tehdä ensin pohjatyö ennen kuin perustaa verkkokaupan. Tämä monella yrityksellä meinaa unohtua ja halutaan vain nopeasti tarjontaa verkkoon, jotta ei tipu kokonaan "kelkasta".  Internetin ihmeellisessä maailmassa näkee nykyään monia erilaisia verkkokauppoja ja valitettavasti osasta näkee, ettei verkkokauppaan ole panostettu vaan laitettu sinne. Tällaisen en usko olevan kannattavaa yritykselle. Tämän blogikirjoituksen tarkoitus on perehtyä verkkokauppojen toimintaan ja tarkastellen muun muassa pk-yrityksiä ja matkailun näkökulmasta. Pohditaan myös onko verkkokaupat hyödyksi vai haitaksi Suomen elinkeinoelämälle.

Verkkokauppojen merkitys pk-yrityksille ja Suomen elinkeinoelämälle

Verkkokauppatoiminta on kasvanut huomattavasti viimeisen viiden vuoden aikana ja varsinkin matkailun näkökulmasta melkein kaikki matkanjärjestäjistä toimii nykyään vain verkossa. Kuitenkin yrityksien tulisi muistaa, että verkkokauppa toiminnan tulisi olla kannattavaa, jonka vuoksi on tärkeää ensin tehdä verkkokauppasuunnitelma ja laskelmat verkkokaupan kannattavuudesta. Varsinkin pk-yrityksien tulisi tarkasti ensin miettiä, onko verkkokauppa heidän toiminnalleen kannattavaa.

Pidemmällä tähtäimellä kun katsoo tilannetta, niin verkkokaupat ovat tuoneet  sekä pk-yrityksille että suuryrityksille uusia mahdollisuuksia sekä myydä että markkinoida tuotteitaan. Verkon kautta on tullut uusia jakelukanavia (myyntikanavia), joihin voi perustaa oman verkkokaupan. Kuitenkin ensin kannattaa miettiä oman yrityksen strategia myynti- ja näkyvyyskanavista. Myyntikanavana voi olla esimerkiksi pelkästään sosiaalisen median portaali facebook, jos tämä on yrityksen kohderyhmälle soveliain ja kannattavin tapa myydä tuotteita. Myös markkinoinnin kannalta verkko on tuonut edullisempia tapoja markkinoida tuotteittaan. Nykypäivänä huomaa, että markkinointi on siirtynyt lehtimainoksista enemmän sähköiseen markkinointiin.

Toisena asiana nostan esille on verkkokaupan aukiolon. Se ei ole sidonnainen tiettyyn aikaan vaan auki vuorokauden ympäri. Näin ollen pystytään koko ajan tarjoamaan tuotteita ja palveluita. Esimerkkinä omasta kokemuksesta voin sanoa matkailusta. Kaikki matkani olen varannut ja maksanut verkon kautta ja yleensä vasta illalla olen päässyt koneen ääreen katsomaan vaihtoehtoja, helppoa ja kätevää.

Matkailussa verkkokaupat ovat nostaneet suosiotaan, jonka vuoksi  esimerkiksi matkatoimistot ovat siirtäneet toimintansa kokonaan verkkoon. Uutisistakin valitettavasti olemme saaneet lukea henkilöstövähennyksistä, koska kivijalkatoimistoa ei enää tarvita ja toiminta on keskitetty kokonaan verkkoon. Tuleeko tämä olemaan tulevaisuutta, että kivijalkamyymälät poistuvat katukuvasta ja autiot vuokratilat ammottavat tyhjyyttään? Suomen elinkeinoelämälle ja bruttokansantuotteelle tämä ei ole paras mahdollisuus.

Uusien mahdollisuuksien myötä verkko on valitettavasti tuonut myös riskit pk-yrityksille ja Suomen elinkeinoelämälle. Verkossa kilpailu on kovaa ja yksi suurin kilpailuvaltti on hinta, joka pk-yrityksille ei ole kannattavin kilpailukeino. Myös Suomen kuluttajalaki antaa kuluttujilla ilmaisen palautusoikeuden, jonka vuoksi yrityksen tulee maksaa logistiikka maksut. Toinen asia, joka ei ole paras mahdollinen Suomen elinkeinoelämälle on suomenkielinen verkkokauppa, mutta yritys sijaitseekin ulkomailla. Tästä ei ole Suomen elinkeinoelämälle mitään hyötyä. Verkossa on paljon "kaloja meressä", jonka vuoksi näkyvyys, kohdemarkkinointi ja hakukoneoptimointi on tärkeää. Verkko antaa paljon mahdollisuuksia, mutta täytyy muistaa myös verkon uhat ja riskit.  PK-yritykset voivat hyvin pärjätä verkokaupallansa, jos pohjatyö markkinoinnissa, hinnoittelussa ja näkyvyydessä on tehty hyvin. Kannattaa miettiä omalaatuista ja oman yrityksen imagon ja brändin mukaista toimintaa.Uskon, että verkko ei ole ollut Suomen elinkeinoelämälle uhka, vaan tuonut lisää mahdollisuuksia ja uusia keinoja tienata rahaa. Kuitenkin pitää muistaa verkko on maailmanlaajuinen, jonka vuoksi tämän hallitseminen on mahdotonta.

Toisena suurena riskinä tällä hetkellä on taloudellinen tilanne, joka vaikuttaa koko Suomen elinkeinoelämään. Taloudellinen tilanne on tuonut mukanaan kuluttujien maksuhäiriöt, jotka ovat nousseet vuosien mittaan. Verkosta on helppo tilata ja ostaa, mutta maksaminen onkin sitten toinen puoli.

Muutokset verkkokaupan kaupankäyntiprosessissa

Suurin osa kuluttajista aloittaa tiedon etsimisen ja hintojen vertailun hakukoneen kautta n. 80-90%, jonka vuoksi pk-yrityksien tulisi olla hyvin hakukoneoptimoitu. Varsinkin matkailuun liittyvät hakusanat ovat hyvin suosittuja hakusanoja. Hakukoneoptimoinnissa kannattaa muistaa, että kuluttajat käyttävät myös ns. slangisanoja esim. matka Taikkuihin (Thaimaa).  Tästä lähtee jo kaupankäyntiprosessi ja uskon, että hakukoneiden suosio tulee vielä kasvamaan eläkeikäisten kohdalla. Parin vuoden sisällä eläkeikäisten kasvu nousee ja heillä on paljon vapaa-aikaa. Tässä olisi yksi markkinarako, johon kannattaisi tarttua. Myös sosiaalinen media on nostanut kasvuaan, jonka vuoksi uskon verkkokauppa sosiaalisessa mediassa kannattaa, jos se soveltuu yrityksen tuote- ja palvelutarjontaan. Voisi esimerkiksi miettiä osan tuotteista laittavan sosiaaliseen mediaan myyntiin.

Tärkeäksi rooliksi verkkokaupan kaupankäyntiprosessissa tulee olemaan asiakkaiden profilointi ja osata löytää oikeat myyntikanavat asiakasprofiloinnin pohjalta.  Kuluttajia ostokäyttäymiset ovat erilaisia, jonka varsinkin pk-yrityksien tulee miettiä myynti-ja näkyvyyskanavat tarkasti. Tärkeässä osassa vieläkin tulee olemaan hinta. Myös kuluttajat ovat nykypäivänä tietoisimpia hinnoista, koska verkossa pystyy helposti vertailemaan tuotteita.

Verkko antaa paljon eri vaihtoehtoja kuluttajalle, jonka vuoksi kaupankäyntiprosessi tulee olla selkeä, helppolukuinen ja painallusten määrä alhainen. Kuluttajan on todella helppo vaihtaa toiseen verkkokauppaan, jos sivut eivät ole selkeät eikä maksaminen ole helppoa. Kolmen painalluksen taktiikka olisi hyvä. Tässä tärkeänä asiana, varsinkin palvelutuottajien varaussivuilla, että varaus- ja maksujärjestelmä on integroitu yhteen verkkosivuille. Tässä kuitenkin paljon raha ratkeisee, jonka vuoksi pk-yritykset eivät pysty näihin niin paljon panostamaan.

Matkailun, vapaa-ajan ja elämystuotannon näkökulmasta verkkokaupat tulevat lisääntymään, jonka vuoksi omien verkkokauppojen varaamisen/maksamisen tulisi olla helppoa kuluttajalle. Kaikki pitäisi toimia moitteettomasti ja maksaminen vain yhtä nappia painamalla. Myös varaamisvaiheessa olis hyvä yrityksien tarjota lisäpalveluita, jonka avulla saataisiin keskiostosta nostettua. Matkailussa suurin osa  tarjonnasta on verkossa.

Suurena muutoksena kaupankäyntiprosessissa nostaisin esille monikanavaisuuden, esimerkiksi nykypäivänä älypuhelin on melkein jokaisella kuluttajalla, jonka vuoksi kaupankäyntiprossessin pitäisi toimia kaikilla eri laitteilla puhelimella, tietokoneella ja ipad:llä. Samoin eri mobiilisovellus järjestelmillä: windows, android ja iphone. Tulevaisuudessa maksaminen tulisi onnistua myös mobiilisovelluksilla.

Lyhyesti voisin tähän loppuun sanoa, että kilpailu verkossa tulee vain kiihtymään. Näin ollen yrityksien tulisi miettiä omat linjaukset tarkasti ja tehdä seurantaa ja analysoida. Esimerkiksi google analytics on yksi hyvä esimerkki, josta saat ilmaista tietoa verkkosivujen käynneistä, hakusanoista jne.


Ketkä häviää, ketkä voittaa

Muutokset vaikuttavat kaikkiin, jonka vuoksi on vaikea määritellä asiaa. Rahallisesti suuryrityksillä on enemmän rahaa laittaa erilaisiin uusiin järjestelmiin rahaa kuin pk-yrityksillä. Kuitenkin oikein tehty pohjatyö ja suunnitelma helppovat myös pk-yrityksiä.


Rajoitukset, mitkä tekijät vaikuttavat siihen voimakkaimmin

Pohtiessani asiaa yrityksien näkökulmasta yleisellä tasolla, mitkä rajoitukset vaikuittaa voimakkaimmin verkkokauppaan. Ensimmäisenä nousi mieleeni Suomen lainsäädäntö ja MEK:n tuotekriteerit. Kuitenki verkko on maailmanlaajuinen, joten toisena rajoittavana tekijänä pidän Suomen ja ulkomaan kauppaa. Esimerkiksi jos sinulla on verkkokauppa ja suurin osa ostajistasi on ulkomaalaisia, täytyy tarkasti tietää myös ulkomaiden säädökset. Varsinkin mieleeni tulee Venäjä, koska rajoitukset sinnepäin ovat tiukat.

Rajoitukset mielestäni pohjautuvat enemmän lainsäädäntöön, jossa muistettava että " maassa maan tavalla". Esimerkiksi jos sinulla on suomalainen yritys ulkomailla verkossa, niin silloin pitää noudattaa maan lainsäädäntöä, vaikka sinulla on suomenkieliset sivustot. 

 

Verkkokaupan asema Suomessa verrattuna muihin maihin

Suomi on vielä lasten kengissä verkkokaupoissa verrattuna muihin maihin. Euroopassa yritykset hyödyntävät vielä enemmän verkon jakelukanavia ja yritetään etsiä uusia keinoja. Verkossa on huomannut, että ulkomaiset yritykset osaavat hyvin hyödyntää lisämyyntiä ja varsinkin USA:ssa he hyvin hallitsevat lisämyynnin/palvelun. Verratessa esimerkiksi verkkosivuja ( USA-Suomi) amerikkalaisissa internetsivuilla he ovat tehneet kuluttujille maksaminen helpoksi (esimerkiksi laittaneet etusivulle tiedon asiasta) ns. pröystäilevät tiedoilla sivuillaan ja piilottavat hyvin lisämyynnin kokonaisuuteen. Suomalaisilta puuttuu välillä tälläinen rohkeus ja verkossa omien palveluiden markkinointi on paljon "rauhallisempaa" .  Itse olen myös huomannut, että sosiaalisessa mediassa markkinointi on Suomessa kasvanut, mutta esimerkiksi myyntikanavana se on vielä pientä.

Vielä enemmän itse Suomessa persoonallisempaan verkkokauppaan ja markkinointiin. Mietittäisiin kuluttajien ostokäyttäymistä, motiivia ja tarkemmin asiakasprofilointia. Hyvänä esimerkkinä ulkomaalaisesta verkkokaupasta on M & M, jossa asiakas pääsee itse mukaan tekemään tuotteen. Tämä tekee tuotteesta persoonallisen.

Tällaiset olivat omat pohdintani verkkokaupan ihmeellisestä maailmasta :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti