Sivut

keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Giellajohka

Giellajohka haluaa ottaa askeleen sähköiseen verkkokauppaan. Tämän pohdinnan tarkoitus on etsiä yritykselle parhaimmat sähköiset jakelukanavat, jotka toimivat Suomessa, Iso-Britanniassa ja Saksassa. Apunani käytän Matkailun edistämiskeskuksen tuottamia selvityksiä sähköisistä jakelukanavista.


Kuva by Giellajohka

Lyhyt kuvaus yrityksestä

Giellajohka on yritys, joka tarjoaa majoitus- ja ruokailupalveluita aivan Suomen käsivarressa, jossa voidaan taata rentoutunut ympäristö. Giellajohkan läheisyydessä voi nauttia kalastuksesta ja vaelluksesta luonnonhelmassa. Yritys tarjoaa matkailijoille majoitusta, saunomista ja hyvää ruokaa. Yksi valttikortti on sijainti luonnonhelmassa, joka tuo eksotiikkaa matkailuun. Toinen on revontulet, joka on sekä suomalaisille että ulkomaalaisille huikea kokemus.
 



Sähköiset jakelukanavat Suomen markkinoille

Suomalaiset käyttävät paljon hakukonetta etsiessään tietoa, jonka vuoksi yrityksen hakukone näkyvyys pitäisi olla hyvä. Nykypäivänä Suomessa on noussut sosiaalisen median käyttö, jonka vuoksi näkyvyys tulisi olla facebookissa ja instragramissa. Koska yrityksen puitteet ja tarjonta antavat mahdollisuuden mm. kalastukseen, vaellukseen ja luontomatkailuun. Voisi näkyvyyttä lisätä yhteisissä verkostoissa esimerkiksi kalastuksesta kiinnostuneiden keskustelupalstoille. Alla olen listannut näkyvyys- ja myyntikanavat erikseen.

Näkyvyyskanavat
  • Sosiaalinen media, facebook, instragram ja youtube
    • tehdä youtubeen esittelyvideo
  •  Näkyvyyttä verkostoiduille keskustelupalstoille esim. kalastus, vaellus

Myyntikanavat
  • Omilla verkkosivuilla online verkkokauppa (majoitus ja pakettimatkat)

Sähköiset jakelukanavat Iso-Britannian markkinoille

Vuonna 2011 77%  brittitalouksista omisti internet-yhteyden ja 37,4 miljoonalla britillä on oma facebooktilinsä. Heidän pääpaino onkin enemmän sosiaalisessa mediassa ja sosiaalisissa sivustoissa. Iso-Britannia on toiseksi aktiivisin facebookin käyttäjä, jonka vuoksi sosiaalinen media on yksi vaikutusvaltainen jakelukanava. Iso-Britannian kansalaisten keskuudessa on nousussa blogit ja henkilökohtaiset sivut ja lukevat mieluusti ammattitoimittajien tuottamia mm. maaoppaita ja artikkeilta. Matkailun edistämiskeskuksen selvityksien perusteella, olen poiminut tähän näkyvyys- ja myyntikanavat erikseen, jotka mielestäni sopivat sekä yrityksen että brittiläisten markkinoille. Jakelukanavissa mietin yrityksen tarjontaa ja katsoin myös tarpeelliseksi ottaa teemaan sopivia kanavia mm.kalastus ja vaellus. Suurin painopiste kuitenkin on sosiaalisessa mediassa.


Näkyvyyskanavat
  • Travel Adviser: lonely planet
    • Lonely planet sivustolla käy 4 miljoonaa kävijää kuukaudessa
    • Lonely planet sivustolla olisi hyvä saada artikkeli yrityksestä ja yrityksen toiminnasta eri teema sektoreihin mm. vaellus, kalastus, luonto
  •  Erilaisille teemaan sopiville sivustoille kommentointia yleiselle keskustelupalstalla esim. gofishing, outdoors magic. Vaikka kerran viikkoon käy katsomassa ja jossain mainitaan Suomi, niin käyttää tilaisuuden hyväksi.

Myyntikanavat
  • sosiaalinen sivusto Velvet escape
    • tämä on erittäin suosittu matkailusivusto Iso-Britanniassa , joka koostuu mm. myyntikanavista, mainospalstoista, blogista ja keskusteluista. Sivustolta voi ostaa mainostilaa sosiaaliseen mediaan korvausta vastaan.
    • yrityksen kannattaa pyytää edustajaa käymään yrityksessä, josta hän kirjoittaisi blogikirjoituksen
  • Oma facebook sivut
    • tehdä omat facebook sivut ja tehdä sinne pieni verkkokauppa, josta pystyisi varaamaan majoitusta
  • Hiking in Finland-sivusto
    • on hyvin hakukoneoptimoitu ja kävijöitä käy kuukausittain 11 500 kävijää
    • Sivuston omistaja asuu Suomessa, jonka vuoksi olisi varmasti mahdollista saada mainontaa ,kannattaa pyytää bloggaajaa kyläilemään. 

Sähköiset jakelukanavat Saksan markkinoille

Yksi tärkeä asia, jonka nostan heti esille on saksan kieli. Kaikki markkinointi ja mainostekstit tulee olla saksaksi. Saksalaiset käyttävät enemmän sähköisinä jakelukanavina matkanjärjestjien sivustoja. Facebook ja blogikirjoitukset eivät ole saksalaisten tärkeimpiä kanavia, jonka vuoksi yrityksen ei kannatta panostaa siihen. Voisi mielummin miettiä, että menisi osaksi matkanjärjestäjän verkostoa pientä komissiota vastaan. Tarkastelin eri matkanjärjestäjien sivustoja tarjonnan mukaan ja otin kategorioiksi: luonto, kalastus ja vaellus. Matkailun edistämiskeskuksen teettämän jakelukanava kartoituksesta huomasi, ettei Suomi ole kauhean hyvin markkinointu eri saksan kielisten matkanjärjestäjien sivuilla.  Listassa poimin muutamia matkanjärjestäjiä, jotka voisi olla yritykselle kannattavia myyntikanavia.

Näkyvyyskanava
  • Osaksi facebook verkostoa

Myyntikanavat
Myynikanaviksi olen koonnut matkanjärjestäjien erilaisia kotisivuja ja olen valinnut ne teemojen perusteella. Yritys voisi tehdä valmiita matkapaketteja, joka sisältäisi majoitus- ja aktiviteettipalvelut. Nostin kaksi matkanjärjestäjää, joiden kanssa voisi tehdä yhteistyötä markkinoinnissa ja myynnissä. Yhtenä hyvänä puolena näissä molemmissa matkanjärjestäjissä on online kauppa. 
  • Wikinger raiser
    • laaja tarjonta erilaisia aktiivimatkoja. Tarjonnassa myös Suomen vaellusmatkoja. Sivustolta löytyy online kauppa
    • yrityksellä on myös facebook sivut 
  • Schulz aktiv reisen
    •  Monipuolinen tarjonta erilaisia aktiivimatkoja ja tekee myös matkoja Suomeen. 
    • Sivustolla on online kauppa

Yhteenveto

Näiden sähköisen jakelukanavien lisäksi ei tule unohtaa hyvää hakukonenäkyvyyttä eri kielillä ja sivustot ohjautuvat oikean kielisille sivuille.  Sivustojen maatunnuspäätteet pitäisi olla oikein esimerkiksi www.giellajohka.en ja www.giellajohka.de. Huomasin, kun vaihtoi kielen englanniksi sivu muuttui www.giellajohka.fi/en.

Vielä lyhyt yhteenveto kaikisa kolmesta maasta. Suomen markkinoilla pääpaino on omassa online verkkokaupassa ja tehdään yhteistyötä Lapin matkailun kanssa (näkyvyyttä heidän sivustolleen). Näkyvyyttä haetaan myös sosiaalisen median ja verkostoitumisen kautta. 

Iso-Britannian sähköiset jakelakanavat pohjautuvat enemmän sosiaalisiin sivustoihin mm. facebook ja blogit. Näiden lisäksi näkyvyyskanavina erilaiset matkailusivustot ja keskustelupalstat.

Saksan markkinoille suunnitellut sähköiset jakelukanavat poikkesivat kokonaan Iso-Britannian, koska Saksassa käytetään enemmän matkanjärjestäjiä ja pienessä osassa ovat sosiaalisen median kanavat. Näin ollen strategisena suunnitelmana oli enemmän tehdä yhteistyötä matkanjärjestäjien kanssa, jotka valittiin matkanjärjestäjän tarjonnan mukaan.

Tehtävänannon kanssa huomasi, miten eri maiden markkinat poikkesivat toisistaan. Niin kuin esimerkiksi Iso-Britannia ja Saksa olivat oikeastaan vastakohdat toisillensa. Suomessa markkinoilla tärkeää on oma verkkokauppa ja tämän lisäksi hyvät verkostot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti