Sivut

tiistai 30. syyskuuta 2014

verkkoelämyksien tulevaisuus

Tämän blogikirjoitus on lyhyt kooste verkkoelämyksien tulevaisuuden raportista. Tässä käsitellään elämyksien merkitystä, verkkoelämyksien tulevaisuutta viitaten lähdemateriaaliin ja omiin pohdintoihin. Lähdemateriaalina käytetään muun muassa Joseph Pinen the experience economy  ja infinite possibility videoita, Tarssanen ja Lüthje artikkelia" matkailuelämysten tuottaminen ja kuluttaminen", Elämystuottajan käsikirjaa.  Ensin kuitenkin lyhyesti käsitellään mitä elämyksillä tarkoitetaan, jonka jälkeen käsitellään verkkoelämyksiä.

Elämyksien aikakausi

Elämyksien määrittelemiseksi otetaan avuksi Joseph Pinen video elämystaloudesta, jossa käsitellään talouden eri muutosvaiheet ja miten ollaan päästy elämystalouteen. Ensimmäisenä vaiheena oli alkutuote/raaka-aineet ja puhuttiin maatalousyhteiskunnasta, jossa tärkeässä roolissa oli raaka-aineiden tuotanto, joka  oli suurin osa BKT:n tuotannosta. Tämän jälkeen teollisuus alkoi kukoistamaan, jonka seurauksena raaka-aineista tehtiin hyödykkeitä esimerkiksi vilja raaka-aineista tehtiin leipää, jota myytiin kaupoissa. Teollisuustuotannossa tärkeässä roolissa oli hinta, joka oli yrityksille kilpailutekijä. Talouden kehittyessä myös kuluttajien ja asiakkaiden tarpeet muuttuivat, jonka myötä  siirryttiin palvelukulttuuriin, palvelutalouteen. Palvelutaloudessa kilpailutekijänä oli palvelun laadun kehittäminen, millä nykypäivänäkin kilpaillaan. Palvelutaloudesta ollaan haluttu vielä kehittää ja tuoda asiakkaille enemmän mahdollisuuksia. Tällä hetkellä puhutaan elämystaloudesta, jossa tarkoitus on tuottaa/tehdä asiakkaille aitouden tunnetta esimerkiksi erilaisten ohjelmapalvelutuotteiden kanssa melonta, kalliokiipeily jne... Elämyksien tarkoitus on tuoda asiakkaalle positiivinen kokemus, jonka asiakas haluaa kokoe uudestaankin. Vauraita nyky-yhteiskunnasta monet tutkijat puhuvat jo elämysyhteiskuntina, joissa valtaosa kulutuksesta kohdistuu elämyksiin.

Lyhyen historia koosteen jälkeen palataan nykyaikaan ja miten tänä päivänä elämykset näkyvät. Yhtenä valloittavana tekijänä on internet, joka on tuonut sekä hyviä että huonoja puolia. Kilpailu on yrityksien välillä kovaa ja pitäisi miettiä uusia kilpailukeinoja. Yhtenä kilpailukeinona pidän verkkoelämysten kehittämistä omaan tuotekonseptiinsa. Nykypäivänä käytetään älypuhelimia, ipad, joissa sovelluksien kehitys tapahtuu koko ajan. Kuitenkin ennen kuin alkaa kehittämään uutta elämyskonseptia tulisi tehdä pohjatyö hyvin elämyskolmion avulla.

 Elämyskolmio 

Elämyskolmio koostuu kahdesta näkökulmasta: tuotteen elementeistä ja asiakkaan kokemuksen tasoista. Hyvä tuotteessa tuotteen kaikki elementit pitää onnistua asiakkaan jokaisessa kokemuksen tasossa.  Tuotteen elementtejä on yhteensä kuusi yksilöllisyys, aitous, tarina, moniaisitisuus, kontrasti ja vuorovaikutus. Kokemuksen tasoja on yhteensä viisi motivaatio taso, fyysinen taso, älyllinen taso, emotionaalinen taso ja henkinen taso. Ymmärtääksesi elämystuotekonpsetin, kannattaa hyödyntää elämyskolmio mallia. Elämyskolmio mallin on LEO Lapin elämysteollisuuden osaamiskeskus.



Leo Lapn elämysteollisuuden osaamiskeskus


Verkkoelämykset

Taloudessa ensimmäisenä lähdettiin maatalousyhteiskunnasta ja nyt puhutaan elämysyhteiskunnasta. Kuitenkin internet myötä elämykset ovat tulleet osaksi verkkoa eli pitäisikö jo puhua verkkoyhteiskunnasta. Nykyään verkko on noussut kuluttajien suosiossa ja varsinkin älypuhelimet, tabletit ovat nostaneet suosiotaan. Koko ajan yritetään kehittää uusia sovelluksia palvelemaan asiakkaita.

Aloin miettimään, mitä verkkoelämyksillä tarkoitetaan. Luettuani ja katsottuani Joseph Pinen videot ja artikkelit, niin elämys sanana tarkoittaa positiivista & ikimuistoista kokemusta. Kuitenkin se on yksilöllistä, miten eri tilanteet tuntee. Oikeastaan verkkoelämys voi olla mitä vaan, jos henkilö jää siitä positiivinen kokemus. Aikaisemmin käsittelin sanaa " aitous"  ja mietin miten aitouden tunteen saa verkkoelämyksistä, miten sen pystyy välittämään verkon avulla.  Elämyskolmiossa puhutaan moniaistillisuudesta, jossa mietin miten kaikki aistiärsykkeet voidaan saavuttaa verkkoelämyksen.
Elämykset ovat arkipäivää ja verkossa elämykset voivat olla esimerkiksi virtuaalimaailma, virtual tour, pelit, tarinat, videot, oikeastaan ihan mitä vaan.

Verkko on tuonut paljon uusia mahdollisuuksia ja tulevaisuudessa uskon, että älypuheliem ja tablettien sovellukset tulevat kasvamaan ja tuomaan kuluttujalle lisää tarjontaa. 

Yhteenveto

Tulevaisuudessa elämykset tulevat olemaan verkossa ja sovelletaan arkielämään. Joseph Pine videossa tuo hyvin esille miten yhteiskunta on muuttunut esimerkkinä syntymäpäiväkakku. Alkujaan syntymäpäiväkakun raaka-aineet omalta pihalta ja tehtiin niistä kakku. Nykypäivänä palvelu ostetaan palveluntarjoajalta, joka tekee kakun puolestasi ja samalla järjestää mtös syntymäpäiväjuhlat. Koko paketin saat palvelutarjoajalta ja koko kokemuksesta sinulle ikimuistoinen elämys. Tulevaisuudessa elämyksiä tarjotaan enemmän verkossa vai palataanko takaisin juurille.

lauantai 13. syyskuuta 2014

Ennakkotehtävä-> yritysvideot

Ennakkotehtävänä oli valita kolme omasta mielestään hyvin toteutettua yritysvideoita. Omiin valintoihin vaikutti videon sisältö, toteutus ja minkälaisen vaikutelman se antoi minulle. Kaksi videoista on yrityksien esittely videoita ja yksi työnhaku video. Nämä kaksi esittelyvideota ovat kuitenkin aivan erilaiset, jonka vuoksi ne valitsin.  Viimeiseen työnhaku videoon vaikutti minut erilaisiuudellaan, ei ollut tavallinen työnhaku prosessi. Tässä lyhyt kooste ja seuraavaksi avaan vähän enemmän teille omat mietteeni videoista.

Haikon Kartano

Haikon Kartano on kartano- ja kongressihotelli, joka tarjoaa monipuolisia palveluita asiakkaille sekä kokousasiakkaille että yksityisasiakkaille. Tässä videossa Haikko toi omat vahvat palvelukonseptit esille ja videossa näkyi myös kartanomainen tunnelma. Videon perusteella sain itse sellaisen tunnelman, että Haikon Kartanossa on upeat puitteet ja yritys haluaa panostaa ylellisyyteen ja palveluun. 

Olen itse käynyt kerran Haikon Kartanossa ja puitteet olivat todella mahtavat. Videosta pystyi myös hyvin aistimaan kartanon tunnelman, joka itselle toi rentouttavan tunteen. Itse voisin mennä viettämään Haikon kartanoon esimerkiksi rentouttavan viikonlopun.

Näiden lisäksi videossa oli hyvin tuotu esille myös Suomen kaunis luonto ja järven ranta, jotka ovat myös Suomen valttikortteja markkinoinnissa sekä suomalaisille että ulkomaalaisille. Sisällöltään videoon oli saatu paljon kuvia yrityksen eri tiloista eikä kesto ollut liian pitkä. Se on minusta yksi tärkeimpiä asioita videota tehdessä, älä tee liian pitkää videota. Videossa oli myös otettu erilaisia kuvakulmia, jossa katsoja näkee erilaisesta perspektiivistä kuvan.  Nämä olivat omat  mietteeni videosta. Katso video ja ihastu!




Kisakallion urheiluopisto


Seuraavana videona  on työpaikkani video, joka julkaisi uuden esittelyvideon 10.9.2014. Mielestäni tähän videoon oli hyvin koottu kokonaisuus Kisakallion urheilupuitteista ja ympäristöstä. Kisakallion urheiluopisto tarjoaa monipuolista vauvasta vaariin. Kisakallioon voit tulla mm. opiskelemaan, viettämään tyhy-ja kokouspäiviä, treenaamaan urheiluseuran kanssa tai viettämään leirikoulua. Tässä vain murto-osa Kisakallion tarjonnasta.

Tässä videossa oli hyvin koottu Kisakallion puitteet varsinkin liikuntamahdollisuudet ja ympäristö, josta mainitsin jo aikaisemmin. Videossa oli hyvin tuotu Kisakallion erilaiset, monipuoliset liikuntamahdollisuudet ja minusta hyvänä esimerkkinä oli, että jokaisessa liikuntatila esittelyssä oli mukana urheiluseura. Tämä antaa katsojalle hyvän vaikutelman. Pidin myös siitä, että oli haluttu antaa kansainvälistä kuvaa Kisakalliosta. Hyvinä loppukevennyksinä olivat "tervetuloa"-sloganit eri kielillä.

Videossa oli paljon materiaalia eri liikuntamuodoista ja Kisakallion puitteista, jotka mielestäni oli hyvin jaettu tähän kokonaisuuteen ns. oli hyvin suunniteltu punainen lanka. Musiikki oli vähän dramaattinen, mutta oikeastaan se sopi tähän kokonaisuuteen. Hyvänä puolena pidin myös, ettei video ollut liian pitkä. Katso video-> "Tervetuloa Kisakallioon!"





Vilperi Digimediat Oy


Viimeiseksi valitsin työnhaku videon. Vilperi digimediat Oy haki johdon assistenttia videon avulla.  Vilperi digimediat oy on digimediatoimisto, joka koostuu kotisivu-, mobiili- ja mainonta palveluista.

Otin tämän videon, koska minusta tämä oli hieno ja erilainen tapa hakea työntekijöitä. Videossa toimitusjohtaja Petri Elovaara kertoi ensin digimedian toiminnasta, jonka jälkeen kysymys kerrallaan sekä toimitusjohtaja ja muut yhteistyökumppaneiden toimitusjohtajat vastasivat kysymyksiin.

Minusta oli kiva nähdä, että keksitään uusia ideoita "vanhanaikaiseen työnhaku prosessiin". Video toi trendikkään kuvan yrityksestä ja huomasi, että halu ja innostus on kova yrityksellä kehittää uusia innovatiiveja. Video antoi kokonaiskuvan, mitä yritys haki videolla ja uskon, että ovat saaneet paljon hakemuksia. Videossa myös huomaa, että henkilökunta on nuorta ja innovatiivista porukkaa.  Katsokaa video ja kommentoikaa!




Johtopäätökset

Tässä lyhyesti avattu nämä kolme videota, joissa itseni mielestä oli potenttiaalia. Kisakallion esittelyvideosta voisin vielä sen verran sanoa, että tämän lisäksi voisi tehdä videon yritysasiakkaillemme. Tämä  voisi ollakin minun kotitehtävän aihe.  Esittelyvideot toivat minusta hyvän ja monipuolisen kuvan yrityksien tarjonnasta. Viimeisen videon otin siksi koska se oli erilainen ja mieleenpainuva.